Pentru realizarea diferitelor produse din piele naturala, pe langa pasiunea, rabdarea si indemanarea artizanului mai sunt necesare si cateva unelte de baza. In trecut, pe cand aproape totul era mestesugit de mana in ateliere cu maestri si ucenici, se confectionau o multime de unelte care sa ajute la realizarea unor produse de calitate, trainice.
Astazi, cand incet incet ne intoarcem la origini invatand sa apreciem din nou produsele unicat, realizate manual, gasim cu greu astfel de unelte, insa ne putem folosi cu acelasi succes si entuziasm de variantele moderne ale acestora.
Cei care sunt la inceput in domeniu trebuie sa stie ca cele mai importante “unelte” pe care trebuie sa le detina sunt pasiunea, rabdarea si perseverenta. Celelalte se pot cumpara.
Pentru inceput, putem utiliza unelte simple iar pe masura ce complexitatea produselor si indemanarea noastra creste, putem achizitiona unelte mai complexe sau mai specifice.
Iata o lista cu cateva astfel de unelte:
1. Cutter rotund sau normal pentru taiere. Intradevar, pielea se taie cel mai bine cu ajutorul unui cutter rotund, insa si un cutter simplu, cu lama rezistenta si bine ascutita este la fel de folositor. Inainte sa incepeti sa taiati pielea pe masa din sufragerie sau bucatarie sa nu uitati sa puneti peste acestea o placa speciala de taiat. In cazul in care o astfel de placa va este inaccesibila,nu este nici o problema, puteti folosi cu succes o bucata de lemn, pal sau marmura.
2. Rigla metalica – este cea mai bun optiune pentru lucrul cu pielea. Este rezistenta in timp si ajuta la masurat si la taiat.
3. Unealta pentru insemnat puncte de coasere – este necesara pentru a insemna punctele unde se va perfora pielea pentru coasere. Aceasta unealta se gaseste in mai multe variante, cu diferite distante intre puncte. In functie de distanta dintre punctele de coasere dorita, veti alege si unealta potrivita pentru proiectele dvs.
4. Preducea– Aceasta este utilizata atat la perforarea pentru coasere cat si la perforarea pentru montarea accesoriilor ( capse, butoni, ocheti, suruburi etc. ). In functie de utilizarea acesteia se aleg si dimensiunile preducelei, dimensiuni care pot varia intre 1 mm – 10 mm sau chiar mai mult.
5. Set beveler & groover. Cu ajutorul grooverului se face un mic canal de-a lungul marginii unde se doreste a se coase. Acest mic canal ne permite sa realizam o coasere drepta sau curbata, alineata si protejata la uzura, ingropata. Beveler-ul rotunjeste marginea piei, dand-ui un aspect placut, finisat. Grooverul si bevelerul nu sunt absolut necesare in lucrul cu pielea, insa ajuta la finisarea produselor, fiind si foarte simplu de utilizat.
Pe langa acestea mai sunt necesare in realizarea sabloanelor/tiparelor si in timpul lucrului si alte unelte/obiecte pe care cu siguranta le avem fiecare dintre noi prin casa ( acasa ): ciocan, compas, foarfeca, cleme, greutati metalice si, sa nu uitam, de placa de plastic, lemn de esenta tare, marmura sau chiar PAL pe care croim pielea.
Doar cu aceste unelte de baza si multa pasiune puteti realiza o multime de produse de mica marochinarie frumoase. Nu lasati lipsa unor unelte specializate sa stea in calea unei experiente minunate de a lucra manual produse din piele naturala. Urmati-va pasiunea si bucurati-va de fiecare moment!
Leave A Comment